Houtsoorten

Verschillende kozijnen kunnen gemaakt worden in verschillende houtsoorten. Dit zijn de houtsoorten die Tiny Kozijn je biedt.

 

(Sapeli) Mahonie

Dit is onze standaard houtsoort voor kozijnen voor tiny-houses. In mahonie (loofhout) komt kruisdraad voor wat mede zorgdraagt voor de typische mahonie streeptekening. Het rozerode kernhout verkleurt tot diep roodbruin en is zeer uniform van kleur. Het laat zich prima bewerken en heeft mede daardoor een vaste plaats verworven in de timmerindustrie. Herkomstgebied: West Afrika. Volumieke massa: ca. 640 – 700 kg/m3. Duurzaamheidsklasse 3. Door het mooie gladde schaafresultaat zeer geschikt voor transparante en dekkende toepassingen. Niet onbehandeld toepassen.

Oregon Pine

Deze naaldhoutsoort is familie van het in Europa aangeplante Douglas. Oregon Pine heeft echter veel fijnere jaarringen en valt onder duurzaamheidsklasse 3. De kleur kan variëren van geel tot oranjeroze-roodachtig. Door de vele beschikbare kopmaten is het toepasbaar voor vele soorten timmerwerk. Zowel met dekkende als transparante afwerking mogelijk, waarbij de 2e optie zeer fraai kan zijn met een gepigmenteerde transparante aflak. Herkomstgebied: Noord Amerika. Volumieke massa: ca 500 – 650 kg/m3.

Deze houtsoort is tegen een meerprijs leverbaar.

Western Red Cedar

Western Red Cedar (WRC) is een Noord-Amerikaanse naaldhoutsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid en is erg populair als onbehandelde, vergrijzende gevelbekleding. WRC staat bekend om de grote kleurvariatie van lichtgeelbruin, rozebruin, zalmkleurig tot chocoladeachtig bruin. Aan licht blootgesteld zwakken de kleurverschillen af. Ook voor kozijnen, ramen en deuren is WRC onbehandeld toe te passen. Echter, om esthetische redenen adviseren wij dit laatste niet. Vanwege de inhoudsstoffen kan ‘doorbloeding’ voorkomen. In combinatie met het lage volumegewicht (350 – 400 kg/m3) ideaal voor toepassing in tiny houses wanneer het maximaal toelaatbare totaalgewicht van het tiny house van 3500 kg van belang wordt. (indien geplaatst op een aanhanger) WRC is een zachtere houtsoort, waarmee in het gebruik wel rekening moet worden gehouden.

Deze houtsoort is tegen een meerprijs leverbaar.

Platowood Fraké

Een vrij nieuwe toepassing is Platowood Fraké voor kozijnen. Fraké (loofhout) is een andere benaming voor Limba met als herkomstgebied West-Afrika met een volumegewicht van ca. 500 kg/m3. Door middel van een volledig gifvrij veredelingsproces (platoniseren) wordt de vormvastheid en levensduur sterk verbeterd. De duurzaamheid is vastgesteld op klasse 1. Platowood Fraké is zeer geschikt voor onbehandelde toepassing waarbij het in van verloop van tijd mooi egaal zal vergrijzen. Let op: Wij gebruiken hiervoor enkel zogenaamd geoptimaliseerd hout opgebouwd uit zichtbare lamellen. Als gevelbekleding heeft Platowood al eerder een vaste plek verworven. Meer informatie op www.platowood.nl.

Deze houtsoort is tegen een meerprijs leverbaar.
Beschikbaarheid onder voorbehoud en op aanvraag.